










































V podstatě se jedná o kultovní tuzemské míchané nápoje, které se vyznačují nízkou cenou, originální recepturou a kreativními názvy. Mezi nejznámější patří Magické oko, Vodníkovo sperma, Utopený komunista a další lidové koktejly.
Unikátní sběr receptů, které kolovaly mez studenty a „štamgasty“ po hospodách, barech, klubech a kolejích se pokusil sesbírat do své kuchařky mladý kulturolog Mgr. Alexandr Guha. Tato kniha byla vydána pod názvem „Pravé české míchačky.“
Hospodské tradiční míchačky
Mezi nejznámější vinné míchačky patří houba. Jedná se o kombinaci coly s červeným vínem. Víno s doplněním velkého panáka rumu se nazývá Bambus. Pokud do vína kromě rumu přidáme fernet, tak výsledek se nazývá buď Rudý kladivo nebo Leninova pomsta.
Likérové míchačky tvoří vaječný koňak, zelená a griotka. Kombinací zelené a „vaječňáku“ se nazývá Vejce se špenátem, Žabí hlen nebo „Flusanec.“ Nejdříve nalijeme vaječný likér a do něj postupně podél obvodu či do středu doléváme peprmintový likér.
V případě vaječného likéru a griotky musíme do griotky nalít vaječný koňak. Tím získáme míchaný nápoj zvaný mozek. Pokud místo višňového likéru použijeme peprmintový, změní se před námi obyčejný mozek na mozek vojenský.
Vrcholová trojkombinace zelené, vaječného koňaku a griotky se vzhledem ke své barevné kombinaci nazývá semafor. Do sklenky je důležité neprve nalít „vaječňák,“ který je nejhustší. Ten je důležité podlít podél skla griotkou. Jako poslední je navrch opatrně přilita zelená.
K tomu, aby došlo převrácení alkoholového semaforu do správné polohy (tedy zelaná dole a červená nahoře) bude zapotřebí sklenici otočit vzhůru nohama a nápoj obrátit do krku.
Griotkové míchačky. Smíchání tuzemského rumu a griotky vzniká nápoj čert. Smícháním griotky a ginu vzniká Červenáček z Rychlých šípů. V případě míchání griotky s alpou vzniká pití s názvem krámy yettiho mámy. Smíchání griotky s vodkou se nazývá plameňák, růžovka nebo utopený komunista.
Zelené míchačky. Kombinací „peprmintky“ a alpy, v poměru 2:1 nazýváme jako vítr z hor. V opačném případě se toto pití nazývá vodníkovo semeno (velký panák je možné doplnit kapucínkem, tedy mlíčkem původně určeným do kávy). Smícháním zelené a fernetu vznikne drink zvaný, tzv. cikán v trávě (někdy hovno v trávě).
Pivní míchačky. Magické oko (tygří oko) je vytvořeno tím, když do půllitru piva opatrně spustíte malý panák zelené (nikoliv vlít, ale přidat i se skleničkou). Pivní žabinec vytvoříme, když na dno prázdného půllitru nalijeme malý panák griotky a sklenici pak dolijeme černým pivem, kde do bílé čepice opatrně vmícháme přiměřené množství „peprmintky.“
Míchání piva:
Pivo je možné smíchat s citronovou šťávou – vzniká Radler, s kolou – vzniká Diesel, s kofolou – vzniká Kožich medvěda, kolou a rumem vzniká – Ropák, s červeným vínem – vznikne Vozembouch.
Tequila po česku:
Kofila (česká tequila) se skládá z panáka tuzemského rumu, špetky kávy a jedné lžičky cukru. Recept: Naplňte panáka tuzemským rumem. Umístěte lžíci cukru ve vašich ústech, odstraňte lžíci. Ingredienci držte v ústech, převalujte a polkněte.
České koktejly:
Beton je prvním českým koktejlem. Složení: Becherovka s tonikem (Becherovka – 4 cl, citrónová šťáva – 1 cl, tonic – 20 cl, k dozdobení plátek citrónu a drcený led.
Bavorák je jeden z nejznámějších a nejrozšířenějších českých nápojů. Složení: Fernet Stock a tonik (Fernet – 4 cl, tonik, led a citrón) ve vysoké sklenici (longrovka).
Longdrink:
Kolomaz je název odkazující na barvu tohoto nápoje. Jedná se o nejpopulárnější longdrink, který obsahuje rum a colu. Možné je také kombinovat rum s kávou. Studený rum s kávou nazýváme „kafe se šutrem“ nebo „kávu s chladičem.“ Když ale zalijeme poctivého turka horkým rumem, tak se jedná o „vlčí dech.“
Na závěr:
Tohle všechno jsou známé hospodské recepty, které se mi podařilo za svůj život v různých hospodách zaznamenat. Tyto recepty a mnohé další sesbíral kulturolog Mgr. Alexandr Guha v rámci jeho disertační práce na filozofické fakultě UK v Praze.