filipha: :) Jasně, je to ale hodně o přístupu lidí k chovu zvířat. Když vezmu plazy, jsou to zvířata na
prostor opravdu nenáročný, o tohle se docela zajímám, pomáhám s ochranou našich volně žijících plazů. Součástí je i značení, kde se dá zjistit i pohyb zvířat. Stejný had se dá najít na stejném místě, v okolí pár metrů čtverečních, většinou i pod stejným kamenem, kusem kůry, atd... Až na, v období rozmnožování, migrující samce, kteří jsou schopní urazit větší vzdálenosti, žijí jinak na hodně malým
prostoru. Nejspokojenější jsou natěsnaný v malým, tmavým,
prostoru. Ven vylézají jen za teplem a to většinou na pár cm od úkrytu, jednou za čas za potravou a jednou do roka za rozmnožováním. Můžu tě tedy ubezpečit, že v dobře zařízeném teráriu s dostatkem úkrytů, teplotou a vlhkostí nijak netrpí :) Naopak mi vadí lidé, kteří plazy berou jako exotický doplněk bytu a "dopřávají" jim volný pohyb mimo terárko, které je pro ně jejich teritorium, dobře ho znají a cítí se v něm bezpečně. Jsou to zvířata na pozorování a
imho jsou jejich životní projevy hrozně zajímavý.
Papouška jsem nikdy neměl, z ptáků jen několik kosů, které jsem našel vypadlé z hnízda. Dalo by se napsat to samý co jsem psal, bylo super sledovat jak rostou, jak se chovají k sobě navzájem, první pokusy o let, zdokonalování techniky lovu... A to nemluvím o radosti z toho všeho. Proto mě názor,
okrem srania, zrania, budenia nas rano a peria vsade z neho nic nebolo, docela vytáčí. Pro mě jsou mnohem zajímavější než dnešní kočky a psi.