Téma | Materiály

Fórum > Objekty > Materiály
Příspěvky mohou psát jen registrovaní uživatelé.
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 21. března 2013, 17:11
schickart: díky za vstup do debaty. Ta slepá forma z vosku mi docela zajímá... dalo by se to tady použít? na odlitek z pryskyřice? Přijde mi to takle jednodušší než použít dvousložkový silikon. Navíc mi stačí vždy jen jedna forma, protože každá figura bude stejně unikát.

S_H: Hele tak sem se zrovna dočet, že na to používaj takový ty vakuovatelný krabičky na potraviny :D dost hustý, ale furt finančně zbytečně náročný :D Budu rád když objevíš další geniální řešení :D
schickart
kvalita komentáře: 0 schickart 21. března 2013, 16:41
sory že vam lezu do debaty..moc sem vás nečet ale daj se vyrobit vosky(parafínu,zpevnovacího silikonu a rafinovaného oleje)-jde oto že čím víc přidáváš oleje tím měkčí vosk vytvoříš třeba až takový s kterým se dá skvěle modelovat špachtlí nebo palcem...není pak potřeba např.žádná zubařská fréza ani dláto...super levný matroš

ale osobně si myslím že nejednoduší a nejrychlejší to bude z hlíny(claye).vosky např. používám na slepé formy jelikož skvěle kopírují a hlavně je pak roztavíš.žádné oklepávání jako u sádry.-lukopren je taky fajn ale drahej.
S_H
kvalita komentáře: 0 S_H 21. března 2013, 15:57
Kumgrim: tak ty tvrdíš, že nemam zkušenosti, tak ti říkam, že je mam vole:che: Jsem zvyklej si postup vymyslet tak aby byl výstup pěknej tak sorry no, však si to upeč v troubě, pro mě za mě to dělej třeba z těsta hej, každopádně v pondělí když nezapomenu tak se ti voptam na ty posraný bubliny...dal bych to na vrtačku hej a roztočil:che:
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 21. března 2013, 15:28
S_H: ja myslel ze v dnesni svete googlu a kdyz uz o necem debatuju, tak se dovtipis sam:D to ale neni podstatny podstatny ted je jakej praktickej postup na to zvolit v nasich a mych podminkach. To je CR a horkovzdusna trouba:D necertim se, jen ti rikam at nevymejslis blbosti:D a s tim odlejvanim nemachruj:D ja na vanoce odlejval cinovy vojacky a taky si tu nehonim triko:che: ty si desnej chvastal tyvole:che:
S_H
kvalita komentáře: 0 S_H 21. března 2013, 15:04
Kumgrim: 40cm je to celý nebo vole jenom trup? já celou dobu myslel, že to je fakt maličké, jako dvacet pětadvacet čísel celý, na to se tě ptam tyvole od začátku, jestli je to tak velký tak to pak samozřejmě jde z jakýkoliv hlíny(ikdyž to nebude nejčistší), tos nemoh říct hned?:D na ty bubliny se ti zeptam v pondělí...
A neboj odlejval jsem modely z vosku, dřeva, kovu, plastu, hlíny do sádry i lukoprenu, dutý i plný...odlitky jsem dělal i z tavenýho hliníku, dělal jsem plasty, pryskyřici, sádru dokonce i sklo tak mi tu vole hlavně nevykládej nic o malejch zkušenostech, minule v sádrovně borec odlejval metr dlouhej paroh, kompletně vymodelovanej z vosku(nejčistší výstup jednoznačně, hned po kovu), píčovina to neni, tak brzdi, snažim se ti v dobrý víře poradit lepší postup(přesnější a čistší), ale chápu, že chceš volit jistotu, tak se hned nečerti:)
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 21. března 2013, 14:36
S_H: jezis nepletu, to porad ty to michas:D nevim proc bych to mel mit hnusny, mam uz docela slusny vystupy, jen tohle je technicky narocnejsi kvuli tomu ze to musi byt i funkcni. Pokud vim, tak ty s tim prakticke zkusenosti zatim nemas zadne:D myslim tim konkretne s temahle materialama:D radis mi tu vosk, coz je proste uplna blbost na tohle, tak s tim zkusenejsim prosimte brzdi:D vosk na 40 cm duty telo bez jakykoliv primesi je kravina. Stejne bys to musel michat s clay. Zkusenejsim verim a ty postupuji nasledne: clay>odlitek do sadry nebo vtisk do silikonu>polyurethan resin. Dela se to tak odjakteziva, tak je asi zbytecny experimentovat s novejma pochybnejma metodama, zvlast, pokud je nemas ozkouseny:D mozna kdybych si mohl dovolit vyhodit nejakych 1500 z okna, ale to bych se musel zblaznit:D takze prosimte, nevymejslej picoviny a radsi mi rekni jak realne zamezit tomu aby se mi tam vytvorily bubliny a jak udelat kvalitni odlitek ktery vyplni vsechny mista u DUTE figury bez potreby vakuove komory, pripadne kde muzu vakuovou komoru na tohle sehnat(jednorazove):D jestli k tomu mas nejake overene materialy, neco, s cim jsi na konkretne podobne veci pracoval. Budu rad, kdyz odzkousis i podstatne narocnejsi metody a voskem, drevem a kovem a reknes mi, jake byly vysledky, ale dokud to nekdo jiny takto neudela, ja na to timhle nepujdu;)
S_H
kvalita komentáře: 0 S_H 21. března 2013, 14:00
Kumgrim: clay je clay, vim že anglicky je to clay, ale neni clay jako "Clay" :D
tyvoe ale ty pleteš model a to co se odleje dohromady:D nebudu tě přesvědčovat, počkám si jakýho výstupu docílíš při modelování takhle drobný věci z takovýdleho materiálu, vosk nemusíš vytavovat, můžeš ho normálně odlívat do jakýhokoliv jinýho materiálu a uděláš z něj lepší výstup než jakýhokoliv "claye", věř pro jednou zkušenějšímu ty paličáku:D
Měl jsem tudlévá v ruce modely od janji prokič a ten vosk je perfektní, takovýho detailu žádnym jinym způsobem nedocílíš, leda bys to chtěl mít hnusný, což pokud si nedáš říct mít budeš:D
http://farm8.staticflickr.com/7054/6806557782_8dea9b59df_z.jpg
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 21. března 2013, 13:05
S_H: tim vysvětlenim claye mi jde jen o slovíčkaření, protože mi vytáčí číst v jedný větě clay, firm a hlína, když je to clay všechno :D Tak sem to chtěl jen vypíchnout :D
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 21. března 2013, 12:36
S_H: prosimte predne si v tom udelejme jasno:D ten modelarskej clay na auta, firm i klasicka hlina na hrnce jsou vseobecne "clay":D firm taky nemusis vypejkat, jde tam o tvrzeni teplotou.

Jinak vysledek samozrejme musi bejt dutej. V tom je ta pointa. Jinak to udelam cely prave z claye.

Sperkarskej vosk je v tomhle k nicemu. Mam k nemu pristup, i k naradi, ale na tohle je to zbytecny. To je opravdu tak na ten kov, kdy to uz dodatecne mas jen malou moznost opracovavat, pripadne jen hribe. Pryskyrice ma tu vyhodu, ze ma obrovsky moznosti v dolazovani i po vytvrzeni. Vyrobu odhaduju i s brousenim a lakovanim na 3 mesice
S_H
kvalita komentáře: 0 S_H 21. března 2013, 09:00
Kumgrim: jo voni vobčas výtvarníci zapomenou, že žijou v jednadvacátym století:D
Hele neznam sice velikost těch tvejch panenek ale Clay, nebo Firm, mrdání s tim bude s obojím totožný(akorát clay nemusíš péct, nesnášim matroše co se pečou, tam se to dycky může posrat:D), je to jak dělat tu panenku z hlíny, sice to neni nic nemožnýho, z hlíny se dá udělat precizní model taky, ale bude to strašně práce...jedinej materiál, ze kterýho se dát tohle IDEÁLNĚ vymodelovat je šperkařskej vosk, ale potřebuješ k tomu zubařskou vrtačku, nebo maličkatou frézku, jestli na tom nechceš strávit půl roku, tak doporučuju si jetou vrtačku někde pořídit, neprohloupíš...
formování bude klasika z vícedílný dvojvrstvý formy, na tom už pak neni nic složitýho(leda bys to chtěl mět dutý, tam nastává potíž)
Lukopren je právě na detaily ideální, umí odlejt i povrchy typu otisku prstů, koupíš si řídkej, poleješ to a štětečkem to budeš vytahovat trpělivě dokud to neztuhne...tak jak tak, musíš použít nějakej matroš na bázi silikonu a ten je relativně drahej dycky, bůra tě to ale určitě stát nebude...
Za panem odlejvačem zajdu dneska možná v pondělí, pak ti řeknu co a jak mi řek, ale asi to nebude nic novýho:D
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 21. března 2013, 07:20
S_H: ja si tyhle kraviny taky muzu vyjet na cnc-cku, ale tak se to proste nedela:D jsem vytvarnik, ne frezar!:D precizni model je samozrejmosti. ovsem pokud jde o ten lukopren, nejsem si uplne jistej jestli se mi dostane do vsech zahybu. S drevem jsem pracoval driv a popravde, kdybych to chtel delat ve dreve, nebudu to pak odlejvat a necham to proste ve dreve. Ale jak rikam, to je desna mrdacka a stejne to musis delat pak dost archaicky protoze to neunese takovy detail (uz vidim jak delam ty prstiky:D ). To je dobry tak pro ty autisty, ale delat s tim ksichtiky, a picarnicky, nechce se mi:D takze v tomhle je ten firm jasna volba asi:D to je ovsem ten nejmensi problem. Nejvetsi problem je ted jak to odlejt, neutratit jen na formu 5K a k tomu to udelat kvalitne, bez bublin a aby se ta pryskyrice dostala vsude. Zeptej se na to nejakyho ucitele, pozvu te pak na pohar:D
S_H
kvalita komentáře: 0 S_H 20. března 2013, 22:34
jinak teda ten firm vypadá jako solidní matroš, líbí se mě to:D ještěže si tyhle kraviny můžu vyjet na céencéčku ovšem:che:
S_H
kvalita komentáře: 0 S_H 20. března 2013, 22:25
Kumgrim: Hele s těma bublinama mě nic jinýho než teplo nenapadá, nemusí to bejt horkovzduška, stačí to hřát trochu, nemyslim, že by to mělo vliv na vzhled, ale chtělo by to udělat zkoušku...a nebo hoooodně vopatrně to míchat:D
kov, dřevo, vosk tu jmenuju na MODEL, kterej pak odleješ, pak to můžeš zahodit, ale mam zkušenost takovou, že ten model je potřeba mít precizní jako prase, aby ty výstupy byly cajk, dřevo(tvrdý) má tu výhodu, že ho můžeš donekonečna tmelit a brousit, takže dostaneš totálně hladkej povrch(bosamba tu nevytahuj, páč to neni dobrej příklad, ten by na to šel motorovkou:che: )
ztracenej vosk se to jmenuje, ale to jsou vytavitelný formy, toznamená, že tam narveš horkej kov nebo něco takovýho a ten vosk vyteče, ale to vůbec nemusíš takhle dělat, modelářskej vosk, ze kterýho se dělaj třeba šperky je super materiál, protože se dá libovolně ubírat i přidávat a výstup může bejt absolutně precizní...pak se to dá ještě dělat z Claye, kterej používaj autisti(návrháři aut), ten je super v tom, že má dvě polohy tvarování-když ho zahřeješ horkovzduškou tak se dá modelovat jako hlína, a po vychladnutí se dá zase řezat a škrábat, jde s nim taky udělat perfektní povrch i v bojovejch podmínkách a narozdíl od toho firmu to nemusíš péct a nic, vlastnosti jsou pak téměř totožný...
formu bych dělal lukoprenovou, v závislosti na velikosti těch věcí bych to kombinoval se sádrou(vícevrstvá forma)...tuhle sem narazil na libovej odlejvací silikon co nevim jak se jmenuje, ale tam je to na váhu a to se neskutečně blbě míchaj ty složky, Lukopren má výhodu, že to je daleko větší punk:che:
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 20. března 2013, 21:11
ne že by se mi to někdy stalo teda :D ale ani nechci abych vylil formu a tohle se mi začlo dít:che:
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 20. března 2013, 21:09
S_H: jednoduchej postup je pryskyřice, ta je ověřená léty. Horkem bych na to nešel, už tak je to dost citlivý, jak je to ve dvou složkách, na cokoliv zvenčí a zvlášť ta co mam já, co je 1:2 když se jen trochu nepřesně smíchá, nejen že schne rok, ale ještě pořádně nevytvrdne (je to ta drahá extračirá píča :D ). Nerad bych, aby se mi ty složky ještě začali oddělovat nebo se to nějak zvrtlo. Stačí aby ti to nasálo trochu vlhkosti zvenku a je to v hajzlu (viz video). Je fakt, že samozřejmě to teplo roztáhne vzduch a ten spíš vystoupá nahoru, ale když jsem jednou takle dělal menší odlitek na sluchátka, bylo to prd platný, ty bubliny vevnitř stejně zůstaly.

Dřevo i kov je na tohle nesmysl. S dřevem je moc práce a nejsem bosambo abych to udělal tak že si můžu bejt jistej že mi to po roce nepukne a z kovu to vůbec nepřipadá v úvahu. Vosk na ten základní model by asi šel.. celkově mi přijde že to tlačíš do techniky ztracenýho vosku (jmenuje se to tak česky? :D ), ale přeci jen na to modelování, nejsem si úplně jistej, ty figurky jsou docela velký, ten vosk by to možná neutáh.

Původně jsem uvažoval o living doll Sculpey, která je něco mezi hlínou a voskem a má právě tu suprovou poloprůhlednost, jenže co je to platný, když ten final z ní stejně bejt nemůže, protože ty klouby to neudrží. Na to modelování nakonec bude nejlepší ten firm jsem usoudil. Podle všeho se s nim pracuje dobře, dobře nese detaily a vytvrdne total, narozdíl od těch ostatních a protože to je myslim polymer, tak s nim pujde pracovat i carvingovejma nožema, což je především má doména :che:

Furt se ale rozhoduju mezi tím silikonem a tou "sádrou"... Případně co za silikon. Ten co já mam doma je spíš na menší věci a je to trochu dražší záležitost. V tomhle asi zas projedu modelářský fóra po čase :D
S_H
kvalita komentáře: 0 S_H 20. března 2013, 20:40
Kumgrim: No já teď shodou okolností budu z pryskyřice dělat modely pro křišťálový sklo, tak to proberu s našim frajerem na odlejvání. Co se toho vzduchu týče, tak mě napadá zkusit použít horkovzdušnou pistoli a nějak chytře to vyfoukat, tou teplotou by bubliny mohly vylézt na povrch, ale to je takovej spíš experiment co by se musel vyzkoušet:D
je to hlavně vo tom si udělat precizní model, šlo by to třeba z dobrýho vosku si myslim, já bych to osobně zkusil vymodelovat ve třidéčku a pak si ty jednotlivý komponenty nechal vytisknout, ale jestli chceš se držet řemesla, tak bych šel asi do vosku a nebo to dělal z kovu, i ze dřeva by to šlo
Na porcelán bych se vysral, ptže pokud se to neudělá ve špičkovejch podmínkách, tak se ti ty spoje orvou...
Bohužel neexistuje jednoduchej postup, já bych volil moderní technologie :D
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 20. března 2013, 19:55
S_H: jinak zajímal by mě ten porcelán, ale předpokládam, že k tomu je třeba pec co vykřeše nějakejch 1200C, takže to si asi doma v troubě neudělam :D
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 20. března 2013, 19:39
S_H: hele jde o takové figury na konceptu BJD.

Potřebuju ale aby ty klouby něco vydržely. V tomhle asi nemá smysl moc experimentovat a tenhle postup co jsem zvolil bude nejsnažší. I když nevim ještě úplně z čeho budu dělat tu formu.

Spíš bych teď potřeboval přístup k vakuový komoře abych z tý pryskyřice vysál případně vzduch. Nebo víš jak se ho zbavit? protože to je pro mě v tuhle chvíli v těhlech sparťanskejch podmínkách největší problém a i když se snažim obě složky míchat co nejopatrněji, nevyhnu se tomu
S_H
kvalita komentáře: 0 S_H 20. března 2013, 19:27
Kumgrim: hej v podstatě vůbec nerozumim co budeš dělat:che: Nějaký zkušenosti s odlejváním, formovánim a plastama mam, ale nevim co chceš dělat, jak to bude složitý, jak to bude velký, jak by měl vypadat výstup a jaký máš podmínky pro práci? Zkus to rozepsat...
Jinak zajímavej topic todle, máme v rámci školy možnost se dostat do databáze Materia - http://www.materio.cz/ což je výbornej podnik, materiály o jakejch se člověku ani nezdá, doporučuju s nima konzultovat, jsou velmi nápomocni:))
Kumgrim
kvalita komentáře: 0 Kumgrim 20. března 2013, 19:11
Plánuju teď dělat nějaké figury z hmoty. V současnosti to vypadá na kombinaci
SuperSclupey Firm

pro vytvoření blbouna (to je to co budu otiskávat, jak se tomu řiká správně?)

otisk bude pravděpodobně do dvousložkového silikonu, možná sádra či jiný druh hlininy ze které pak vznikne matice pro finální těličko z polyuretanové pryskyřice, které by mělo vydržet víc než SuperSculpey. Na porcelán si netroufam, protože s ním nemám žádné zkušenosti. Pokud někdo ano, budu moc rád když se o tom dozvím víc.

Polyuretanovou pryskyrici bych rád už v základu dobarvil tak, aby měla poloprůsvitný efekt jako kůže. To ale silně pochybuju že by se mohlo povést a tak bude následovat tvrdá lakýrnická práce. O tom někdy jindy.