Téma | Jak hodnotit aneb co je to Sdělení?

Fórum > Literatura > Jak hodnotit aneb co je to Sdělení?
Příspěvky mohou psát jen registrovaní uživatelé.
/1
akrim
kvalita komentáře: 0 akrim 18. dubna 2009, 17:15
sdělení je, jestli je to sdělné, a když to někdo nepochopí, jeho chyba...:-(
zordonorama
kvalita komentáře: 0 zordonorama 20. března 2008, 00:25
sdělení je svědectví, nové, překvapivé, smyslné
gorik
kvalita komentáře: 0 gorik 15. února 2008, 01:02
Podle mého, autor podá myšlenku, kterou si každý čtenář přebere jinak. To pro mě znamená, že vezmu příběh, myšlenku, básničku a popřemýšlím co mi dala. Jestli si to dílo přečtu a nic mi to nepřipomene - tak mi to asi prd sdělilo. Když si přečtu začátek odstavce a hned mi blikne o co go, tak má u mě aspoň z části vyhráno:) Jinak bych to nějak nedramatizovala:)
woody_xp
kvalita komentáře: 0 woody_xp 13. února 2008, 17:30
ono když se nad tím zamyslíš, Nápad, zpracování i Sdělení se můžou částečně i překrývat - pro mě je dobrý nápadem, když mě překvapí nové (dobré,zajímavé) pojetí třebas i známého a obehraného tématu, zpracování celkem logicky formální stránka textu, ale tady jestli autor dokázal pracovat s dobrým nápadem a sdělení pak u mě zahrnuje, zda autor něco řekl, jestli celá ta (třebas) báseň dává nějaký smysl, nebo je to jen omílání motvu (i když ten sám o soě může být dobrý)... ale pravda je, že každý to může sujektivně hodnotit jinak, z jiného hlediska, ale vzhlede k tomu, že ty ukazatele jsou čtyři, tak by se snad tohodnocení mělo nějak zprůměrovat do podobného stylu...
ale souhlasím, že slovní ohodnocení je ideální cestou, jak se k něčemu vyjádřit...
bashelamba
kvalita komentáře: 0 bashelamba 07. srpna 2007, 15:55
pokud mě to dílo donutí se nad jeho obsahem a myšlenkou nějako zamyslet, beru to jako sdělení. u spousty literatury ale není vůbec záměrem člověku předávat nějakej novej pohled na danou věc, takže potom by moje chápání sdělení bylo tak nějak docela úplně mimo, takže tam většinou prostě něco prásknu s tim, že na tom zase tak tragicky nezáleží.
takže těžko říct. imo je lepší než tisícerý bodování slovní komentář a body by ho měly (když už) jen tak nějak doplňovat, takže bych si s tim moc halvu nelámala.
i když si uvědomuju, že se při hodnocení tak úplně nechovám podle toho co řikám a jak bych chtěla
Ryz
kvalita komentáře: 0 Ryz 04. srpna 2007, 14:44
Ahoj.. viděl bych na to, čím tě dílo obohatilo, jestli ti sdělilo nějakou novou myšlenku, či pohled na věc. Ale je pravda, že se to trochu stírá s nápadem.. :sry:
Zvrhlik
kvalita komentáře: 0 Zvrhlik 04. srpna 2007, 09:47
Mám problém při hodnocení literárních děl. Chci k tomu přistupovat s co největší zodpovědností, se snahou o objektivitu, ale v tom mi brání to, že nedokážu dát přesný obsah slovu Sdělení. Zatímco Nápad chápu jako míru originality, Zpracování jako míru formální (ne)dokonalosti a Zážitek jako míru emocionálního prožitku (velikost a délka trvání smíchu, počet zamáčknutejch slz apod. :) ), tak k Sdělení nedokážu žádnou kvantifikovatelnou škálu (míru) přiřadit. Poradí někdo? Co si představíte pod pojmem Sdělení vy? Já vůbec nic konkrétního. Nic k čemu bych dokázal rozumně přiřazovat čísla od 0 do 10.
/1